Fyens Stiftstidende – April 2017

Af: Laila Tøttrup, Billeder Yilmaz Polat

Arkitekten Fabrice Knecht har skabt en unik bolig på fjerde sal midt i Odense, hvor han har indrettet sig med utraditionelle løsninger

På nogle af stuens vægge hænger bøger i små klemmer, så bogreolen på den måde er et kunstværk i sig selv. På andre vægge hænger malerier, som lejlighedens indehaver, Fabrice Knecht, selv har malet gennem de seneste fire år.
– Jeg danser også tango, så gulvet er fyldt med ridser og malerpletter, men det giver bare energi til et hjem, siger Fabrice Knecht, der oprindelig er uddannet arkitekt og stammer fra Schweiz.

Lejligheden ligger på fjerde sal i en ældre ejendom i Pantheonsgade i Odense. Fabrice Knecht købte den for syv år siden, fordi han kunne se, at den havde store muligheder.
– Jeg kunne se, hvordan lejligheden kunne blive helt fantastisk, hvis der blev åbnet op til kip og lavet en hems på loftet. Samtidig var der mulighed for at udnytte pladsen meget bedre ved at inddrage en del af skunkpladsen til boligareal, siger Fabrice Knecht.
På det tidspunkt havde han boet i København en kort periode på grund af nyt job, men det fungerede ikke rigtigt, for han har to børn med sin ekskone i Odense og ville gerne tættere på dem.

 

Højt til himlen

Resultatet af Fabrice Knechts kreative byggekræfter de seneste syv år mærkes tydeligt i lejligheden, der virker meget større og luftigere end de 99 kvadratmeter, som er registreret som boligareal.
Midt i lejligheden ligger et stort alrum med åbent køkken, spiseafdeling og stue. Her er loft til kip med synlige tværgående bjælker, og via en stige fra køkkenafdelingen kan man klatre op til en stor hems, der fungerer som et ekstra værelse. Fra tagvinduerne på hemsen kan Fabrice Knecht kigge ud over byens tage, og i sommerhalvåret dyrker han krydderurter på en lille platform ved vinduet.
– Jeg har godt nok ikke nogen altan, men når vinduerne bliver slået op, føles det næsten sådan, siger Fabrice Knecht.

Hemsen fungerer samtidig som et ekstra gæsteværelse med plads til overnattende venner og bekendte, for lejlighedens resterende tre værelser bruges til soveværelse og børneværelser, for selv om Fabrice bor i lejligheden alene, skal der være plads til hans to børn – Lea på 11 år og Sebastian på 13 1/2 år, der bor hos deres far ca 5 dage hver anden uge.

 

Kreativ opbevaring

Luftigheden i lejligheden mærkes også i gulvniveau, for tidligere var der alt for meget uudnyttet plads i de høje skunke. De er enten helt fjernet og udnyttet til mere plads eller til opbevaring. Et enkelt rum er blevet dobbelt så stort ved at fjerne skunken, for hvor der før blot var en smal og mørk gang ud til bagtrappen, er der i dag blevet et ekstra værelse.
I badeværelset er skunken udnyttet til vaskeri og ekstra opbevaring, mens skunken i køkkenet er blevet til et fint viktualierum.
– Det fungerer ret godt. Især i køkkenet var det vigtigt at udnytte pladsen, for der er ikke ret meget skabsplads, siger Fabrice Knecht, som i køkkenet også har udnyttet loftshøjden til ophæng med gryder, potter, pander, kurve og skærebrætter.
Selve køkkenet er det samme, som da han købte lejligheden, for det så han ingen grund til at skifte ud.
– Jeg købte lejligheden af en italiensk kok, som godt vidste, hvordan han skulle indrette et funktionelt køkken. Så det fungerer rigtig godt og har masser af bordplads, siger Fabrice Knecht og viser, hvordan der skjuler sig en skraldespand under en åbning i den store bordplade, så man bare kan skubbe affaldet ned gennem et hul.

 

Et strøg af dramatik

Spisebordet, som har fået plads ved køkkenet i den ene ende af det store alrum, har Fabrice Knecht selv designet, mens en del af stolene stammer fra Howe, hvor han har arbejdet som design-ingeniør med produktudvikling og konstruktion af møbler til kontormarkedet.
– Men jeg starter som selvstændig i maj og vil bruge tid på mit arbejde som design-ingeniør, men også bruge mere tid på kunsten, fortæller Fabrice Knecht, der har lidt erfaring med at tegne fra sin tid på arkitektskolen.
For halvandet år siden kastede han sig for alvor ud i den kreative disciplin med maling, pensel og lærred, hvor han ofte maler efter fotografier for at få perspektiverne i landskaber eller kvindekroppen helt på plads.
– Jeg bruger fotografiet som udgangspunkt, men mine malerier afspejler, at jeg er en ret energifyldt person, så udtrykket er ofte ret dramatisk – en side af mig selv, jeg har lyst til at udvikle mere på, siger Fabrice Knecht, der i efteråret havde en udstilling på Filosoffen i Odense og her i 2017 er aktuel med flere udstillinger i både Odense og København.

 

Tango i stedet for tv

En anden af Fabrice Knechts passioner er argentinsk tango. De sprøde, lyriske rytmer kører altid lidt i baggrunden på radioen, og tangoskoene hænger klar på væggen i soveværelset.
– Jeg tog for alvor tangoen til mig for fire år siden, fordi jeg ville i gang med at bruge min krop og samtidig komme lidt mere ud. Siden har jeg rejst en del rundt til tangofestivaler i hele verden og brugt en masse penge på undervisning. For mig er tango ligesom et sprog, der går på tværs af nationer, og jeg er fascineret af lidenskaben, fortæller Fabrice Knecht, der har en fast dansepartner.
Han bruger tangoen som en form for meditation, hvor han kommer mere i kontakt med sin krop i stedet for bare at være i hovedet.
– Tango giver også glæde, men jeg danser faktisk bedst, hvis jeg er lidt ked af det eller trist, for tango er jo en melankolsk og længselsfyldt dans, siger Fabrice Knecht.
Selv om han danser meget uden for hjemmets fire vægge, så bliver der også ofte danset igennem på trægulvene i lejligheden, for når argentinske tangoundervisere kommer til Odense, bor de tit hos Fabrice Knecht i Pantheonsgade.
– Til gengæld har jeg ikke noget fjernsyn. Det solgte jeg for to år siden, for det trak den kreative energi ned. Siden er energien i min lejlighed blevet meget bedre, siger Fabrice Knecht.

 

Kig på kunst

Fabrice Knecht udstiller sine malerier flere steder i 2017.Maj-juni: Fællesdomicilet i Englandsgade på Odense Havn.

Maj-august: Interior Post Copenhagen i Vanløse.

Efterår: Restaurant Pasfall i Odense.

 

Husets blå bog
Ejendommen, som ligger centralt i Pantheonsgade i Odense, er opført i 1898 i fire etager.Lejligheden på øverste etage rummer i alt 99 kvadratmeter – fordelt på tre værelser, et stort centralt køkken-alrum, et badeværelse og et ekstra loftsværelse på hemsen.